Enjoy free delivery on all orders over €50

Programma overzicht 17 - 24 september 2020


Dag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Ochtend

Introductie 

Dogenpaleis Venetië

Museum Correr

Vrije tijd

Biennale di Venezia

San Marco Basilica

Scuola di San Rocco

Murano eiland

Middag

Vertrek 18.30

Schilderen

Schilderen

Schilderen (of vrije tijd)

Biennale di Venezia of schilderen

Schilderen

Schilderen

Murano glasmuseum, vertrek 20:00

Avond

Aankomst 20:00Concert VivaldiOptie: Uit eten

Aankomst Nederland 22:00

Schilderprogramma (middag)


Er wordt 5- 6 dagen geschilderd voor ongeveer 3 uur per dag. Hier geef ik aquarelles. We schilderen op klein formaat papier (A5) en het is de bedoeling dat we iedere dag aan een nieuw schilderij beginnen. Als je het werk niet af krijgt, kun je het in je eigen tijd afmaken. Het zou handig zijn als je een foto kan maken van wat je aan het schilderen bent. Omdat Venetië een waterstad is, is het een ideaal onderwerp om met aquarel te gaan experimenteren. U hoef niet ervaren te zijn, beginners ook welkom. U krijgt als deel van de reis een schilderset met papier, kwasten en een aquarel kleurset(tegen betaling, voor meer info zie Kosten). Ik vraag dat u ruimte in uw bagage vrijlaat voor dit materiaal. Denk aan een doos van 26 x 16 x 6 cm hoog. Deze wordt op het vliegveld uitgedeeld. Ik adviseer u ook dat u een inklapbaar krukje mee neemt als u niet op de grond of trap wilt zitten.


Kunst en cultuur (ochtend) programmaKunstbeschouwing

We bezoeken diverse kerken waarin bekende schilderijen van Bellini, Tizziano, Tintoretto, Varese, Giorgione te zien zijn. Het doel is om de relevantie van deze schilders in de geschidenis van de kunsten te beschouwen, en er via een stappenplan achter te komen wat voor persoonlijke relevantie ze (kunnen) hebben in ons eigen dagelijkse leven. Dit stappenplan zal ik meegeven, waardoor je ieder kunstwerk zelf zou kunnen gebruiken om meer diepgang en relevantie te ervaren. 


Scuola di San Rocco

Scuola di San Rocco is een broederschap die werd opgericht in 1478. Een monumentaal gebouw dat bewerkt werd met een verbeelding van episodes uit het Nieuwe en Oude Testament. Hier worden over 60 schilderijen gehouden in hun originele staat. De broederschap is vandaag nog actief door het uitdragen van activiteiten van liefdadigheid en het onderhouden van zijn artistieke collectie. 


San Marco Basilica

De Basilica di San Marco ligt aan het gelijknamige plein in Venetië en is een van de hoogtepunten van een bezoek aan de stad. De kerk is vernoemd naar de heilige Marcus, wiens relikwieën in de kerk bewaard worden. De allereerste kerk werd hier al in het jaar 832 gewijd, maar in de daarop volgende jaren werd de kerk steeds verder uitgebreid en versierd. De huidige basiliek, die in 1094 werd voltooid, is de derde kerk die op deze plek werd gebouwd. De basiliek diende lange tijd als privé-kapel van de Venetiaanse doge. Pas in 1807 werd de kerk gewijd als kathedraal van Venetië.


Museum Correr

Het Museum Correr is een van de 11 burgerlijke museums die wordt onderhouden door de stichting Musei Civici di Venezia. Het is gelegen aan de zuidelijke kant van het San Marco plein. Met zijn rijke en gevarieerde collectie dekt het Museum Correr de kunst en geschiedenis van Venetië.


Murano Glas Museum

Het Murano Glas Museum werd opgericht in 1861, toen de donkerste periode in de geschiedenis van het glasmaken in Murano overwonnen was. Dit was na de val van de Republiek van San Marco in 1797. Over de jaren waren er veel glasstukken gemaakt die deel vormden van de collectie en ook hedendaagse objecten gedoneerd door de glasfabrieken kregen een plek in het museum. In 1862 stichtte Vincenzo Zanetti een school die verbonden was aan het museum. Hier konden glaswerkers op hun vrije dagen een studie volgen in ontwerpen en glasblazen. 


Dogenpaleis

Het Palazzo Ducale, het Dogenpaleis, is een van de meest fascinerende gebouwen van Venetië. Het Palazzo Ducale was lange tijd, van de 9e tot en met de 18e eeuw, het gebouw waar de doges van Venetië woonden en werkten. Naast kantoren en vergaderzalen bevonden er zich hier ook de gevangeniscellen, de wapenkamers en een rechtbank.

Er hangen drie werken van schilder Jeroen Bosch in de Dogenpaleis. Het martelaarschap van de H. Liberata, De kluizenaars met de 3 heiligen Antonius, Hieronymus en Egidius en de beroemde Het paradijs.


Biennale van Venetië: Kunst

Biennale di Venezia is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie die sinds 1895 tweejaarlijks van juni tot november wordt gehouden. Achtentwintig landen onderhouden op een speciaal gebied, de Giardini in het stadsdeel Castello, hun eigen tentoonstellingsgebouw. De Nederlandse bijdrage wordt steeds ondergebracht in het speciaal daarvoor gebouwde Rietveldpaviljoen. Landen die geen eigen paviljoen hebben, brengen hun tentoonstelling onder in verschillende gebouwen verdeeld over de stad. Behalve de afvaardigingen die door de deelnemende landen zelf worden uitgekozen, is er in de Arsenale een samengestelde thematentoonstelling, die door een curator wordt samengesteld. Link: http://www.labiennale.org/en/art/